Friday, September 22, 2006

Nostalgiaa, eikä kovin vähääkään

Niinkuin ei kotona käyminen olisi muuten tarpeeksi nostalgista ja pakahduttavaa, löysin vielä vanhempieni hyllystä kirjan, jonka tekijä on kerännyt kotikyläni historiaa 1800-luvulta lähtien. Kirjassa seikkailevat tutunnimiset henkilöt.. uskomatonta, että minullakin on niin paljon tuttuja tuolla vuosisadalla.. kaikki koulukavereideni ja naapurien esi-isät. Kirjoittaja esittelee kylän talot ja niiden asukkaat Jääskänjärven ympäriltä, Tiensuun talot, miten Tiensuun Jussi oli "mahtava laulumies, hän oli aina saattamassa kuolleita, kun hautausreissulle lähdettiin..". Kyllä he ovat hyviä laulajia edelleen.. Kyläkierros lopetetaan kappaleeseen: "Näin on tämäkin tien suunta kuljettu loppuun Tiensuun mäelle asti. Ei suinkaan tämä kenellekään vieraalle sano mitään, mutta omasta mielestäni tämä sepustus kuuluu tähän muistelmateokseen, oleellisena osana.." Totta, niin kuuluu!

Kirjoittaja muistelee Järvenpään Suloa pienenä poikana katontekopuuhissa (Sulo kuoli myöhemmin salamaniskuun ollessaan tekemässä ladon kattoa meidän kyröllä). Sydänmaan asemalta pääsi junaan ja kirjoittaja kertoo retkistään H.J:n, isosetäni liikkeessä: "Iltapäivällä kävimme sisäkautta H.J. Vainionpään pyöräliikkeessä, kauppias oli isälle tuttu, olihan hänkin kotoisin Sydänmaan kylästä. Tällä kauppiaalla oli myytävänä grammareita (...). Tämä Vainionpään kauppias antoi isälle kaksi levyäkin aivan ilmaiseksi, Matti Jurvan "Oi soita mulle balalaikka" ja "Tanssi Anjuska", toinen oli "Nukku Matti" ja "Tinasotamies ja Suklaanukke".

Rakastan kaikkia näitä ihmisiä, ja aionkin lukea eteenpäin, miten tehtiin ponttilautaa, miten oltiin vartiopalveluksessa Sydänmaan asemalla kansalaissodan aikana, miten huonosti Heikin kävi, kun ladattu haulikko laukesi hänen hypätessään lehmiaidan yli järven rannassa sorsastusreissulla, parantajanoidasta (jota jotkut sanoivat "jalasjärven piirilääkäriksi"), järviluistelusta, joo, ja että joskus on kuulunut pillinhuuto neljältä sahalta (Sydänmaan sahalla oli isoisänikin töissä - nykyään siinä on taidelasiateljee), lumettomasta laskiaisesta v. 1930, myrskystä järvellä, kun laitettiin nuori koivu purjeeksi..

No comments: