Sunday, October 21, 2007

Olen toimistollani ja tuntuu kuin vatsatauti olisi alkamassa. Aamulla tein pieniä käännöstöitä, ja jos olisin yskinyt, olisin oksentanut. Olen tunnollinen toimistotyöläinen. Ei kannata kirjoittaa persoonatonta käännöstä, vaan ottaa aina kaikki irti. Lisään kanslistin kirjeeseen omin päin Grüsse auch an Gattin, koska tiedän, että vastaaottaja ilahtuu siitä ja on otettu siitä tavalla, jota ei itsekään osaa heti sanoa.

Lomalla poltimme puita, takassa mahtuu kuivaamaan kosteat puut toisella reunalla. Ne poltetaan ja jossakin vaiheessa tulessa puut ovat sellaisessa vaiheessa, että kuuluu oranssia helnää, kuin lasimurskasta. Ne kipunoivat. Tuli on sana, joka kadottaa kaiken ympäriltään, sillä mitä ovat ne palavat puut takassa, muuta kuin tuli? Sille ei voi keksiä mitään kakkosilmausta - tulta ei voi väheksyä.

Kerran työpaikalla pimeänä talvipäivänä puhuimme pääsiäisestä ja eräs mies sanoi: Tehdään valkea. Sana oli arkaainen jäänne ja myös puhuja oli kiinni siinä ajassa Hän oli nuori. Hän oli sama, joka oli ollut työssä maaseutukoulussa ja asunut vanhassa pankissa. Vaatteitaan hän piti pankkiholvissa, johon päästäkseen piti kiertää pyöreää kampea.

No comments: