Sunday, December 02, 2007

Human Stain ja muutamia iskurepliikkejä

Flunssaisena olo on karmea, mutta toisaalta levollinen. Voin levätä. Lumi oksilla painaa ja märkä lumi lämmittää maata.

Vähän aikaa sitten tuli Human Stain-elokuva tv:stä (Philip Rothin kirjaa perustuva). Muistelen vielä sen parhaita kohtia. Nainen (34-vuotias) asuu Nickersonien maatilalla. Sitten tämä mies antaa hänelle kyydin kotiin, ja nainen pyytää häntä sisään. Mies hämmästyy ja sanoo, ettei ole ollut näin lähellä naista sen jälkeen kun hänen vaimonsa kuoli. Myötätuntoa, nainen sanoi, jos sitä haet, sitä et minulta saa. Well, whatever, nainen jatkaa, istuessaan etupenkillä ja miehen miettiessä. Se on suora ehdotus, mutta naisella ei ole mitään kiirettä, hän odottaa vastausta.


Will I see you again, kysyy mies naiselta sängyssä, kun he ovat sylikkäin ja kaikki on ohi.
Nainen: You can't avoid that, really. (mies katsoo naista)
Nainen: The question is, will I meet you again.

Kaikki huoli, ja epäily, otetaan mieheltä pois. Nainen haluaa miestä, ja hän asettuu kysyjän rooliin. Suhde on täydellinen, tasapainoinen, vaikka olosuhteet, menneisyys, jne ovat kaikkea muuta.

Ja huumori. Nainen sanoo: You're a way too young for me. Do you know anyone, who is hundred? And in a wheelchair?

Jos minä keksisin iskurepliikkejä, niin ne olisivat tällaisia: Lähtisitkö kävelylle joen jäälle? Voisimme luistella, ja katsella tähtiä, syödä yöpiknikkiä. Please, come.

Tai kesällä: Mennään joelle onkimaan, kannetaan kaloja oksassa, niin kuin lapsena.

Sitten kun olisimme tutustuneet paremmin, voisin sanoa: Tule lapsuuteeni, mennään kärventymään polttavassa auringossa pistelevään heinäkasaan, sitten uimaan viileään siniseen järveen, kuistille istumaan ja lukemaan kirjaa (seikkailevista apinoista), lähteelle, talvikuutamoon, juomaan vesiämpäristä, katsomaan harmaapäistä isoisää, tätejä, pyöräilemään hiekkateille, naapurin omenatarhaan, katsomaan omakeksimiäni kirjaimia ja kieltä - kokeile ahavoituneita huuliani, näe porot joita ei ole olemassa, muurahaiset ja hyönteiset, mennään seikkailemaan sivunkaisiin, syödään köyhiä ritareita ja tämä on kaikki meidän.

No comments: