Thursday, October 11, 2007

Esikoinen kertoili jo sängyssä illalla lojuessaan.. ajatella, että päänkin voi vaihtaa. Koulussa on vanhempia kertomassa ammatistaan, esim. sukeltamisesta tai lääkärinä olosta. Esikoiselle oli jäänyt mieleen, että pään voi tarvittaessa vaihtaa.

Siihen menee vaan paljon aikaa. Joltakin oli mennyt tunti. Myös mahdollista se, että jos mies haluaa naisen jalan tai nainen miehen käden, niin vaihtaa.

Nyt on perumisvaihde. Perun kaiken. Peruin liikuntaklubin jäsenyyden ja sen sijasta lainasin C.G. Jungin unikirjan.

Viime yön unia. Olin jossakin konferenssissa. (Olen unissa aina teatterissa katsojana tai kirjoittajakonferenssissa. En juuri milloinkaan esim. kotona. ) Näin veneonnettomuuden rannalta. Moottorivene kääntyi ympäri, ja vajosi veteen, se kiisi vielä veden alla. Läpinäkyvän veden alla. Sitä seurasivat hautajaiset. Ne järjestettiin heti konferenssin yhteydessä.

Sitten istuin sohvalla. Vieressäni oli joku tuttuni, nainen, joka oli pukeutunut vaaleanvihreään morsiuspukuun. Hän ei oikeasti ollut morsian. Juttelimme, naureskelimme. Kun hän nousi ylös, sohvalle jäi hänen käsistään jauhoa. Joka puolella oli vehnäjauhoa.

Heti sen jälkeen olin jonkun kanssa kauhealla louhikkoisella kivipellolla, jalkojen alla oli nyrkinkokoisia katukiviä, ja kaikenlaisia roskia. Iso puskutraktori tasoitti maata aivan edessäni. Hirveä kolina raastoi korvia. En tiennyt missä olin, katu oli valtavan leveä, tasainen, samaa harmaata kivimassaa. Kaikki valkeni vähitellen. Katu oli lähemmäs sata metriä leveä. Kun nostin katseeni, näin edessä Brandenburgin portin. Samassa huomasin maassa avatun tyhjän säilykepurkin, siinä oli terävä reuna, ja tyhjän salmiakkirasian, ne olivat vääntyneitä. Ilahduin salmiakista, rasia näytti tutulta, punaista ja siinä oli salmiakkiruutuja. Se oli tuttu.

Ainoastaan viimeisestä pätkästä muistan uneen liittyvät tunteet, ne paljastavat kaiken.

4 comments:

Anonymous said...

hih, kaikki morsiameksi tulevan tunnusmerkit unen naisella kuitenkin oli, kasvun väri ja hedelmällisyyden jauhot, molempiahan käytetään noissa morsiussaunottamisissa (mennäaikajen polttareissa), ehkä se olikin tuleva morsian, mä sitten tykkään ihmisten unista

Katja Kaukonen said...

Meillä esikoinen luki Tiede-lehdestä tekosydämistä ja oikein huojentuneena sanoi meille kaikille, ettei kenenkään (= hänen ja pikkuveljen) tarvitse enää pelätä kuolemaa, ostetaan vain tekosydän tilalle ja eletään ikuisesti.

Joskus oikein kadehdin lapsen yksioikoisen selkeää maailmaa, vaikka arvelen että tämä yhdeksänvuotiaskin tietää, ettei uusi sydän ole vastaus ihan kaikkiin terveysongelmiin.

Anonymous said...

Olin poikien kanssa uimahallissa, ja näin myös teidän (nuoremmat) pojat. Ihania tyyppejä, niin iloisia ja avoimen oloisia =)

Polskiminen ja saunottaminen vaikutti tänään meidän poikiin piristävästi, koko illan meno päällä (simahtivat tosin jo nyt kahdeksan jlk)

Mäkin tykkään lukea unia. (Oikein kaipaan muinoista uniryhmääni, josko semmoseen vielä joskus pääsisin...)

t. Johanna

hetket said...

Kiitos kommenteista, ja joo, nuorimmat olivat uimahallissa ja keskimmäinen oppi juuri kuulemma uimaan (4 metriä!).

Luen juuri Jungin unikirjaa. Mielenkiintoista, moni asia kuulostaa niin tutulta. Kirjassa oli juttu kollektiivisesta piilotajunnasta, joissa Jungin mukaan Berliinin kaupunki unissa viittaa yleensä samoihin asioihin: "psyykkisen heikon kohdan symboli... paikka, missä unen näkijää raastaa ristiriita", jne.